• 0(212) 639 01 44

Çalışma Alanı

Muhabbet kuşu
Korunma durumu: Asgari endişe (LC)[1]

Bilimsel sınıflandırma
Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Aves (Kuşlar)
Takım: Psittaciformes 
(Papağansılar) 
Familya: Psittacidae 
(Papağangiller) 
Cins: Melopsittacus 
Gould, 1840
Tür: M. undulatus
Binominal adı
Melopsittacus undulatus 
Shaw, 1805

Muhabbet kuşu (Melopsittacus undulatus), papağan türleri içerisinde yer alan, evcil bir kuş türü.

Avustralya kıtasına özgü Melopsittacus cinsinin içinde yer alan tek türdür. Küçük, uzun kuyruklu bu kuşlar yabani ortamda genel olarak yeşil veya sarı tüy rengine ve kanatlarında siyah taralı çizgilere sahiptir. Bu alımlı dış görünüşlerinden ötürü, muhabbet kuşları, dünya genelinde yoğun olarak evcil olarak beslenmektedir. Evlerde beslenen muhabbet kuşları mavi, beyaz, tamamen sarı veya tamamen beyaz renge sahip olabildikleri gibi, çok farklı kombinasyonlarda olabilirler. Öyle ki bazı muhabbet kuşlarının ibikleri bile bulunabilmektedir. Doğal ortamlarında ağırlıklı olarak tohumla beslenen bu tür, Avustralya'nın kurak bölgelerindeki zorlu koşullarda beş milyon yıldan beri varlıklarını sürdürmektedir.[2] Ömürleri 15 yıl kadardır.

Muhabbet kuşları, kırmızı papağanlar ve incir papağanlarıyla yakın akrabadırlar.

Sultan papağanı
Korunma durumu: Asgari endişe (LC)

Bilimsel sınıflandırma
Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Aves (Kuşlar)
Takım: Psittaciformes 
(Papağansılar) 
Familya: Cacatuidae 
(Kakadugiller) 
Alt familya: Calyptorhynchinae 
Cins: Nymphicus 
Wagler1832
Tür: N. hollandicus
Binominal adı
Nymphicus hollandicus 
(Kerr1792)

Sultan papağanı (LatinceNymphicus hollandicus), kakadugiller (Cacatuidae) familyasından sarı beyaz ve gri renklere sahip bir kakadu türü.

Çekirdek, kuru incir içi,havuçarmut sapı, kiraz sapı v.b besinlerini oluşturur. Erkekler konuşturulabilir. Ekmek ve çekirdek gibi yiyecekler vererek insanlara alıştırılabilirler. Kalabalığı severler, kafeste kapalı kalmaktan hiç hoşlanmazlar, erkeklerin çeneleri çok kuvvetlidir

.

Mutasyonları

Sultan papağanları'nın lutino, normal grey, pied ve pearl olmak üzere 4 ana mutasyonu vardır. Aynı zamanda bunların yanında ortaya çıkabilecek cinnamon, kırmızı göz, yeşil göz gibi daha az belirgin mutasyonlara da rastlanmaktadır. Sultan papağanlarının mutasyona uğramamış görüntüsü normal grey genini taşıyan kuşlarda halen görülmektedir.

Zebra ispinozu (Hint Bülbülü)
Korunma durumu: Asgari endişe (LC)

Bir çift

Bilimsel sınıflandırma
Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Aves (Kuşlar)
Takım: Passeriformes 
(Ötücü kuşlar) 
Familya: Estrildidae 
Cins: Taeniopygia 
Tür: T. guttata
Binominal adı
Taeniopygia guttata 
Vieillot, 1817

Zebra ispinozu ya da Hint bülbülü (Taeniopygia guttata), Estrildidae familyasından Avustralya'daki çalılık ve ağaçlarda doğal olarak bulunan ve son yüzyıl içerisinde tüm dünyada sevilen bir ev hayvanı olarak yayılmış olan kuş türüTürkiye'de daha çok Hint bülbülü adı ile tanılır, ama aslında Hindistan'dan gelmez ve bülbüllerle de muhabbet kuşlarıyla da akrabalığı yoktur.

Özellikleri

Cinsiyet Ayrımı : Erkek ve dişi arasında birçok farklılıklar vardır. Erkeklerin gagaları kıpkırmızı olur,dişilerde ise bu renk turuncuya çalar. Bununla beraber erkeklerde görülen bazı karakteristik tüyler vardır (düz renkli mutasyonlar gibi bazı mutasyon erkeklerde bu tüyler olmayabilir,böyle bir durumda diğer farklılıklar gözlemlenmelidir). Yanaklarda mutasyon tipine göre turuncudan sarıya renge kadar yuvarlak yamalar, göğüs üzerinde, ortaya doğru siyah lekeler ve kuşun boğazına doğru enine zebra deseni gibi çizgiler,kanat altlarında turuncu üzerine beyaz benekli tüyler bulunur.Dişilerde bu tüy yapısına rastlayamazsınız. Ayrıca dişiler sadece basit ciklemeler halinde öterken erkeklerin kendilerine özgü gırtlaktan çıkardıkları vıcırdanmaya benzer ötüşleri vardır. Sayfanın başında bir erkek ve dişiyi birlikte görüyorsunuz.

Beslenme

Besin olarak en çok ak darı, tohumlu bitkiler, ve böceklerle beslenirler. Kalsiyum dişiler açısısndan çok önemlidir. Zebra ispinozunun açık kahve, kestane kanatlı beyaz, gümüş ve krem rengi mutasyonları vardır.

Bakım

Bu kuşlar genellikle yatay olarak geniş kafeslerde ve kuşhane diye tabir edilen geniş alanlarda barındırılırlar. Çok fazla özel bakıma ihtiyaç duymayan zebra ispinozları için, sakin, günışığı alan ve cereyandan uzak bir köşe yeterlidir. Her gün taze yem ile temiz içme suyu veriniz ve yeşil yapraklı sebzeler ile kalsiyum kaynağı olan yumurta kabuğu,kalamar kemiği ve deniz kabukluları kırıklarını eksik etmeyiniz.

Kanarya
Korunma durumu: Asgari endişe (LC)

Bilimsel sınıflandırma
Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Aves (Kuşlar)
Takım: Passeriformes 
(Ötücü kuşlar) 
Familya: Fringillidae 
(İspinozgiller) 
Cins: Serinus 
Tür: S. canaria
Binominal adı
Serinus canaria 
Linnaeus, 1758

Kanarya (Serinus canaria), ispinozgiller (Fringillidae) familyasından güzel sesiyle ün yapmış kafeslerde beslenen bir kuş türü. Kanarya, ismini Latince'de köpek anlamına gelen cannarie kelimesinden almıştır.

Yaşam alanları ve dağılımları

Kafeste veya küçük sürüler halinde etrafı ağaçlarla çevrili göl, dere gibi su kenarlarında yaşarlar.Kanarya adalarıMadeira ve Azorlar'da bulunur. Parklarda, bahçelerde, meyveliklerde, mezarlıklarda, bağlarda ve ırmak kenarlarında yaşarlar. Orta ve Güney Avrupa ile Ön Asya’da yaygındırlar. Türkiye’nin hemen hemen her yerinde bulunurlar.[1]

Beslenme

Tohum ve çörek otu, solucan, şalgam tohumu, yumurta sarısı, özel mama, marul, elma ve gibi taze bitkiyle beslenirler.

Üreme

Dişiler tüy, kıl yosun ve köklerden ağaç veya çalılara fincan şeklinde gizli yuvalar yaparlar.

Dişi, kahverengi benekli açık mavi renkli 3-5 yumurta yumurtlar. Kuluçka süresi 14 gündür.

Jako Papağanı
Korunma durumu: Yakın tehdit altında (NT)

Psittacus erithacus timneh
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Animalia (Hayvanlar) (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar) (Kordalılar)
Sınıf: Aves (Kuşlar) (Kuşlar)
Takım: Psittaciformes 
(Papağansılar) 
Familya: Psittacidae 
(Papağangiller) 
Alt familya: Psittacinae 
(Papağanlar) 
Cins: Psittacus 
Linnaeus, 1758
Tür: P. erithacus
Binominal adı
Psittacus erithacus 
Linnaeus, 1758

Jako ya da Afrika gri papağanı Türkiye'deki adıyla gri papağan (Psittacus erithacus), papağangiller (Psittacidae) familyasından orta büyüklükte bir papağan türü.

Orta büyüklükte papağandır. 30–35 cm boyutlarında gri ve siyah tonlardadır. Kuyruğu kırmızı veya bordodur.

Papağan türleri içinde en çok bilinenidir. Uzmanlar tarafından da en zeki tür olarak nitelenir. Romalıların sıkça beslediği söylenir . Psittacus cinsinin günümüzdeki tek temsilcisidir.

Konuşma yeteneği oldukça gelişmiş olan jakoların iyi bir bakımla bin kelimeye kadar ezberleyebildiği ve sorulan sorulara mantıklı cevaplarla karşılık verebildiği bilinmektedir.

Batı ve Orta Afrika'nın birincil ve ikincil yağmur ormanlarının endemik türlerinden olan jako, doğada, palmiye cevizi, tohum, meyve, hatta salyangoz ile beslenir.

Esarette 80-90 yıla kadar yaşadıkları bilinmektedir. Papağan türleri arasında en taklitçi tür olarak bilinir. Bu taklitçiliği (kimi uzmanlar bunu "zeka" belirtisi olarak sunarlar), onun sevilen bir kafes kuşu olmasını kolaylaştırmış ve yaygın biçimde yetiştilmesine yol açmıştır. Ancak Jako'larda en sık görülen davranış bozukluğu olan tüy yolma eksik ilgi nedeniyle oluşmaktadır.

Alex adındaki jako, insan dışında varoluşsal soru soran ilk ve tek hayvandır.

Kakadu

Callocephalon fimbriatum
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Aves (Kuşlar)
Takım: Psittaciformes 
(Papağansılar) 
Familya: Cacatuidae 
(Kakadugiller) 
GR Gray, 1840
Cinsler

Probosciger
Calyptorhynchus
Callocephalon
Eolophus
Cacatua
Nymphicus

Kakadu, kakadugiller (Cacatuidae) familyasını oluşturan doğal olarak Malay Yarımadası'ndan Solomon adalarına kadar uzanan bölgede ve Avustralya'da bulunan türlere verilen ad.

On yedi türe sahip bu ailenin üyelerinin çoğu vücutlarına serpilmiş kırmızı ya da sarı renklere sahiptir. Vücutları ise genellikle beyaz ya da siyahtır.

Kıvrık ve sağlam gagaları kabuklu yemişleri kırmaya, kökleri bulup çıkarmaya ya da ağaç kabuklarının altındaki böceklarvalarını avlamaya yarar. Solucana benzeyen dilleri beslenmelerine yardımcı olur.

Kakadular ağaç tepelerinde yaşar ve ağaç kovuklarında barınır. Gürültülü geniş sürüler halinde tarla ürünlerini yağmalayarak zarar verdikleri de olur.

Kakadular çok çeşitli sesler çıkarabilir. Islık çalarlar ve telefon çalması ,insan sesi gibi sesleri taklit edebilirler. İyi konuşabilme yeteneğine sahip olanlarına ender olarak rastlanır. Bazıları 50 yıldan fazla yaşar.